בשמים לנשים ולגברים הם המצאה היסטורית שקיימת מהעת העתיקה, ואשר התפתחו למוצרי טיפוח למרות שמטרתם הראשונית הייתה שונה. המאמר יסקור את התפתחות הבשמים מאז ועד היום.
מור, בשמים ולבונה
עוד בימי קדם עשו שימוש בבשמים למטרות שונות. הייצור שלהם היה משרף של עצים עם ניחוחות שונים, ובאמצעותם דחו חרקים ויתושים. לכל עץ היה ניחוח אחר, חזק או חלש יותר, ולכן הבשמים השפיעו על החרקים. באותה עת הפיקו גם מצוף של פרחים בשמים שלהם הייתה מטרה שונה. בשמים אלו שימשו לעבודות אלילים ולצרכים רפואיים. במצרים מרחו את המתים בבשמים אלו כי האמינו שכך תיסלל להם הדרך לעולם הבא. שרף הלבונה למשל, שימש לחגיגות ולטקסים בעולם הערבי. המור והלבונה היו חלק מהמתנות שהובאו לישו על ידי שלושת האמגושים לפי הברית החדשה. רק מהמאה ה-17 החלו לייצר בשמים כדי לדחות ריחות לא נעימים מבתי המגורים, ולטפל בבעיות בריאותיות שונות. מספרים על לואי ה-14 שנהג להתבשם בבשמים חזקים וכבדים שלא הותירו אף אחד אדיש.
הבושם ממשיך להתפתח
במאה ה-19 הבשמים הפכו לנוזליים אם כי גם לרעילים. אלו הפכו לשמש כחומרי ניקוי או כמשחות נעליים. באחרים עשו שינויים והתאמות, וכך למעשה החלו לייצר בשמים עם תרכובות אורגניות שהזכירו ריח של ורדים. תוך הוספה של תמציות שונות כמו סיגליות, וניל וכד’, החלה להתפתח תעשיית הבשמים והייצור שלה רק הלך וגדל. היצרנים עיצבו את בקבוקי הבשמים, את האריזות, ומיתגו אותם לשמות מוכרים וידועים, אשר מוכרים בשמים לנשים ולגברים עד היום.
הבשמים של היום
מאותו רגע בו החלו להשתמש בבשמים על מנת להריח טוב, החלו לייצר אותם בהתאמה מגדרית. כלומר, בשמים לנשים ובשמים לגברים. זאת מהסיבה שריח הגוף של אישה שונה מריח גופו של הגבר, ולא כל מה שמתאים לה, מתאים גם לו. ישנם בשמים מתוקים יותר, חמצמצים, כאלו המייצגים אמירה או מותג יוקרתי, בשמים לאירועים או לפעילות יומיומית, ולכן הם חייבים להתאים לאדם ולריח גופו. כמו כן, בשמים המתאימים לאישה אחת אשר יריחו עליה נהדר, עלולים לעשות עוול לאישה אחרת. לפיכך, לפני שבוחרים בשמים לנשים, חשוב לנסות דוגמית קטנה ולבדוק את ההתאמה. כשהבושם משתלב טוב עם ריח העור, אפשר לרסס אותו בשקעים שונים בגוף כמו הצוואר, אזור האמות, מאחורי תנוכי האוזניים ואף על הבגדים.
בשמים הנשארים עליכן כל היום
נשים רבות עושות שימוש בבשמים מסוג פרפיום כדי שהריח יישאר על גופן למשך כל היום. מקור שיטת הפרפיום מגיע גם הוא מהעת העתיקה. בימי קדם היו מעבירים מסרים אחד לשני באמצעות קטורת ועשן או לצורך עבודת אלילים. ישנם הטוענים שמהעשן הזה הפיקו בשמים ולכן נקראו פרפיום, שמשמעותו דרך העשן. כיום, היכולת של הפרפיום להישאר לאורך זמן היא בשל אחוזי האלכוהול הגבוהים שמצויים בו. הוא מכיל כ-96% אלכוהול ו-100% תמציות בושם. גם האו דה פרפיום עם תמציות בושם ואחוזי אלכוהול דומים. בניגוד אליהם, האו דה טואלט מכיל 80% אלכוהול והאו דה קולון 60%. בשמים אלו גם פופולריים ומעודנים יותר.
כך או אחרת, הבשמים הפכו למוצרי טיפוח שלא ניתן לתפקד בלעדיהם והם נמכרים במחירים אטרקטיביים ובמבחר רב. ניתן לרכוש אותם כבודדים או כחלק מסט של תכשירי קוסמטיקה או תכשירים לשיער, במארז עם נרות ריחניים ואפילו עם מוצרי מזון. ברפואה האלטרנטיבית עושים בהם שימוש כדי לשפר את מצבם הגופני והנפשי של המטופלים ולרומם את רוחם. לסיכום, הבשמים מרעננים, משפרים את מצב הרוח ויעילים לשמירה על ההיגיינה.